Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

İnsanoğlu, yaratılışı itibariyle eğitilmeye, öğrenmeye ve gelişmeye açık bir varlıktır. Yaşamı boyunca her yaşta bazı gelişim evrelerini geride bırakarak kendini geliştiren ve hayatı boyunca eğitilerek, öğrenerek yaşamını tamamlamaktadır. Eğitim ve öğretim kavramları, birbirlerini tamamlayan iki unsurdur. Sadece eğitim veya sadece öğretim insanı yeterli seviyeye ulaştıremeyeceğı gibi, istediği ve beklediği başarıya da ulaştıramaz. Bu yüzden öncelikle eğitim sürecinin başlaması ve öğretim ile birlikte bu sürecin devam etmesi gerekir.

Eğitimden kastamız, insanın doğru düşünen, doğru karar veren ve doğru davranan bir birey olmasını sağlayan özellikleri kazanmasıdır. Öğretim ise akademik başarısını ifade eder. Öncelikle eğitim süreci başlatılan insanda bir takım gelişmeler meydana gelir ve öğrenmeyi ögrenmesiyle birlikte bu gelişim süreci devam eder. Egitim öğretimi birbirinden ayırmak veya sadece birine önem vermek, gerekli olan gelişim basamaklarını aksatmak anlamına gelir. Bu durum insanin istendik davranış değişikliklerini olumsuz etkilemektedir.

Bir insanın anne karnında sesleri duymaya başlamasıyla aslında öğrenme süreci başlamış olur ve dünyaya gelişiyle birlikte bu süreç devam eder. Öncelikle gözlem yoluyla öğrenmeye başlayan insan, sonrasında öğrendikce kendini geliştiren birey haline dönüşün. 

Günümüzde birçok öğrencinin başarısız olmasına sebep olan temel nedenlerin altında eğitimini doğru başlangıçla yapmaması, eğitim sürecinin önceliklerini tamamlamadan ögretime geçmesi yatmaktadır. Davranış gelişimi sağlanmadan ögretimin dayatılması ve sadece ögretimin önemsenmesi hem gelişimi sekteye uğrstmakta hem de yanlış öğrenmelere sebep olmaktadır. 

Başarılı, mutlu, faydalı, ve temel değerleri kazanmış olması beklenen bireyler için yapılması gereken, eğitim ve öğretim sürecinin birlikte sürdürülmesidir. Doğru kaynaklardan beslenilerek insani özelliklerle birlikte akademik özellikleri kazanım haline dönüştürmesi gelişim evrelerine göre süreci mamlanmasıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?

Papağanın Sahibine Verdiği Ders