İslam'da Astral Seyahat Var mıdır? | Astral Seyahat Nedir?











Astral seyahat, uyku ve rüyaların durumu ile ilgili bir kavramdır. Ruh ve beden ilişkisi sonucu ortaya çıkmış, mistik ve felsefi akımların konularına dahil ettiği bir tartışma olmasına rağmen henüz pozitif verilere dayalı kesin bir yargıya varılamamıştır.

Kur'an-ı Kerim'de: "Ve sana ruh hakkında soru soruyorlar. De ki: Ruh, Rabbimin bileceği bir şeydir. Size pek az ilim verilmiştir."buyrularak bu konunun tam anlamıyla kavranamayacağına işaret edilmiştir.

Ruh, insanın kendi isteğiyle bedenden ayrılarak şuurlu yani bilinçli hareket edemez. Çünkü bilinçli olmak, ancak ruhun-beden birleşmesiyle gerçekleşebilir. "Allah (ölen) kişilerin ruhlarını öldüklerinde, ölmeyenlerinkini de uykularında alır. Ölümüne hükmettiklerinin ruhunu tutar, diğerlerini belirli bir süreye (ömürlerinin sonuna) kadar bırakır. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır."2
Bu ayetten anlaşılacağı üzere uykuda olan kişinin ruhunu Allah kabzetmektedir. O halde Allah'ın iradesi dışında ruhun, astral açıdan bedenden ayrılarak kendi başına seyahat etmesi mümkün değildir. Fakat Allah'ın iradesiyle gerçekleşen ve Hz. Peygamber'in yaşadığı İsra ve Miraç hadisesi, bu durum açısından değerlendirilebilse de mahiyeti (ruhen veya bedenen) yani nasıl olduğu gizemini korumakta ve içeriğini sadece Allah bilmektedir.

Astral Seyahat












İslam dinine göre şuurluluk yani bilinç hali, ruh-beden birlikteliğiyle mümkün olduğuna göre,  insanın sorumlu olabilmesi için şuurlu yani bilinçli olması gerektiği dikkate alındığında, astral seyahat konusunda söylenen her söze itibar etmemek gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Rüya ile gerçek hayat arasında yaşananlar, insanın psikolojik durumu ile ilgili olduğu için kesin bir sonuç ifade etmemektedir.





KAYNAKLAR
1-İsra suresi 85.ayet
2-Zümer suresi 42.ayet

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?

Papağanın Sahibine Verdiği Ders