Dejavu Nedir? | Dejavu Bilimsel Bir Eylem mi, Ruhsal Bir Gezinti mi?






Halk arasında, uyurken ruhun bedenden ayrılıp gezintiye çıktığı esnada ruhsal kavramalar sonucu anlık kısa durumların, günlük yaşantımızın bazı kesitlerinde daha önce yaşanmış gibi algılanması olarak tanımlanır. 

Bilim literatüründe ise 1928'de Edward Titchener'in ''Bir Psikoloji Kitabı'' isimli eserinde tanımlanmıştır. Dr. Titchener'e göre beyin, deneyime yönelik kesin bir algı üretmeden önce kısmi denilebilecek bir algı oluşturmakta ve kısmi algı da dejavu hissinin yaşanmasına neden olmaktadır.
Dejavunun bilimsel açıklamasında; Beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışması, bir tarafın diğer taraftan daha önce algılaması, geç algılayan tarafın da bu olayı daha önce yaşamış gibi olmasıdır.

Dejavu, yaşanılan bir olayı daha önce yaşamış gibi olma, görülen bir yeri daha önce görmüş gibi olma veya bir anı daha önceden yaşamışlık hâline denir. Aslında olayın daha öncesinde yaşandığını hissedenler, yaşadığı durumun detaylarını genellikle hatırlamazlar. Dejavu, insanların zihninda oluşan bir hastalık değildir. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, Dejavu beynin işleyişindeki anomali durumundan kaynaklanmaktadır.  

Eğer siz de böyle durumlarla çok sık olmamak şartıyla karşılaşıyorsanız, korkmanıza gerek yok, anın tadını çıkartın ;)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?

Papağanın Sahibine Verdiği Ders