Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?

Eğitim ve öğretim insana, olması gereken şekil ve özellikleri kazandıran bir süreçtir. Bu sürecin doğru yönetilmesi, aile ortamında başlayıp, okul ve çevre ile devam etmektedir. Bu yüzden temelin doğru atılması, yeterli destek verilmesi, doğru yönlendirmelerin yapılması, başarının elde edilmesindeki en büyük etkenlerdir. Başarının ve başarısızlığın sebeplerini daima başkalarında veya başka yerlerde aramak, kazanılan veya kaybedilen tüm değerlerin yok olmasına sebep olabilir. 

Eğitim öğretim sürecinin 4 unsuru vardır: Öğrenci, veli, öğretmen, idare. Bu dört unsur doğru orantıda çalışırsa öğrenci için başarı kaçınılmazdır. Fakat orantıda sapmalar, gevşemeler olursa süreç başarısız bir şekilde devam eder. 

Ders çalışma ve öğrenme prensipleri içerisinde okulun payı %75, ev ve aile payı %25'tir. Öğrenciler, okulda ve evde gerekli çalışmaları sürdürürlerse, bu doğrultuda tam başarıyı yakalayabilirler. Sadece okul veya sadece ev yeterli olmayacaktır. Okullar, eğitim öğretim için kendi materyallerini hazırlarken, aileler de çocuklarına karşı tüm desteklerini ve gerekli ortamları sağlamalıdırlar.

Çocuklar Neden Başarısız Olurlar?

1-Çocuğunuza beklentilerini sorun, kendi hayal ve hedefleriniz yerine çocuğunuzun hayal ve hedeflerine odaklanın.

2-Ders çalışabilmesi için uygun bir ortam sağlayın. Çocuğunuzun odasına kapanması ders çalışması anlamına gelmez. Çocuğunuzla birlikte ders çalışın, kitap okuyun, teşvik edin ve o ders çalışırken tv, internet vb unsurlardan uzak durun. Çocuklar söylenenden çok yapılanı yaparlar.

3-Çocuğunuzun çalışma ve öğrenme stili konusunda ilgili öğretmenlerden veya rehberlik servislerinden destek alın. Görsel, işitsel veya kinestetik öğrenme yollarından hangileriyle öğrendiğini keşfedin.

4-Okul psikolojik danışmanından ve sorumlu öğretmenlerden bireysel ders çalışma programları talep edin ve bu programları uygulayıp uygulamadığını kontrol ederek, gelişime göre programın güncellenmesini sağlayın.

5-Ders çalışma sürecinde ders+mola şeklinde çalışmasını planlayın. Potansiyeline göre süre belirleyin ve düzenli olarak programa uyması konusunda sorumluluğunun farkına varmasını sağlayın. Çalışma odasını doğru düzenleyin, beraberce not panosu oluşturun.

6-Ders çalışması konusunda motivasyon çok önemlidir. Araç yakıtları gibi motivasyon da çalışmanın yakıtıdır. Fakat sadece başarılı olduğunda değil, çaba gösterdiğinde de tebrik edin ve mutluluğunuzu hissettirin. Kendi gayretinin veya başarısının sonuçlarında onu ödüllendirin.

7-Komşu veya akraba çocuklarıyla kesinlikle kıyaslama yapmayın! 

8-Başarısızlıkların da hayatın bir parçası olduğunu kabul edin, çocuğunuzu koşulsuz sevin, onu kendinizle tehdit etmeyin.

9-Çocuğunuzun başarılarını ona söyleyin, sadece başarısını değil gayretlerini de tebrik edin.

10-Çocuklarınızın başarısız olması durumunda sadece öğretmen, öğrenci veya okulu sorumlu tutmayın, ebeveyn olarak yeterli gayreti gösterip göstermediğinizi de sorgulayın.

10 Maddede Başarısızlık Sebepleri!

1-Bilgi eksikliğinin olması

2-Yanlış ders çalışma yöntemleri kullanmak

3-Başarısız olmaktan korkmak

4-Akademik kaygı

5-Anne baba baskısı

6-Arkadaş ortamında kabul görme isteği 

7-Oyun bağımlılığı

8-Yanlış arkadaş edinmek

9-Sosyalleşmeye çok vakit ayırma

10-Kendisini baskı altında hissetme ve yeterli destek görmeme gibi farklı farklı faktörler yer alabilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Papağanın Sahibine Verdiği Ders