İslam'da Kız-Erkek Sosyal Mesafesi Nasıl Olmalı?

Yaklaşık 10 yaşından itibaren kız ve erkek çocukların, karşı cinse olan ilgileri ve merakları artmaktadır. Bu ilgi ve merak boyutu, gelenekçi ve modern ailelerde elbette farklılık göstermektedir. Bu farklılığın en büyük sebeplerinden biri de gelenekçi ailelerin bazılarının dozu kaçırarak aşırı baskıcı tutumları sonucu, çocukların içerisinde daha fazla merak uyandırırken; modern ailelerin rahat tutumları da çocuklarda karşı cinse yönelik var olan merakı ve ilgiyi söndürmesidir.Ailelerin, dini, ahlaki ve kültürel dengeyi koruyarak
kız-erkek arasındaki sosyal mesafeyi ayarlamada çoçuklarına doğru bilgileri ve doğru davranışları, doğru bir üslûp ile öğretmeleri gerekmektedir.
Çünkü;
"Ahlaki değerler, otoriter ve emredici bir dini söylem ile değil; yaparak, yaşayarak, yaşatarak insan gönlünün derinliklerine nüfûz eden bir din dili ve üslûp ile öğretilebilir."(Değerler Psikolojisi ve Eğitimi)
Üslûp ne kadar doğru olursa, sonuç da o kadar olumlu olur.

Kızlar veya Erkekler Karşı Cins İle Dini Açıdan Sosyal Mesafeyi Nasıl Korumalı?

&
Sosyal Mesafe Korunmazsa Ne Olur?


Ekonomik ilişkiler nasıl ki geleceğe yatırımsa, sosyal ilişkiler de geleceğin yatırımını ve geleceğin inşasını oluşturur. Bu nedenle insanlar, genç yaşlarında edindikleri sosyal tecrübelerle, ilerki yaşlarında nasıl davranmaları gerektiğini veya nasıl davranmamaları gerektiğini öğrenirler. 
Her kız ve her erkek, ileride birer eş olacakları düşüncesiyle sosyal mesafeyi korumalıdır. Karşı cinsin elini tutma, ona dokunma, onu öpme vb. eylemler, ileride yapacağı ve mutlu olmayı beklediği evliliğin temeline bomba yerleştirip patlatması ve evliliğini yani gelecekteki mutluluğunu yıkması demektir. 

Kendisine veya bu tarz eylemlerde bulunduğu kız arkadaşına, kız ise erkek arkadaşına bu kötülüğü yapması, hem psikolojik hem de dini açıdan çok büyük sorunlar ortaya çıkartır. Çünkü argo tabir ile "kim ne kadar kızla veya erkekle flört edecek(çıkacak)"
yarışmasında birinciye, sanki gökte bir saltanat bahşediliyor da, ne kadar kızın namusuna göz diker, ya da ne kadar erkeğin dikkatini çekersem o kadar yükselirim düşüncesi ortaya çıkıyor. Halbuki bu düşüncede olanlar, "ne kadar kız veya erkek ile çıkarlarsa, evlenecekleri zaman da o kadar kız veya erkek ile (çıkmış) flört etmiş erkek veya kız ile evlenirler."

Niyeti temiz olup da karşı cinse gönülden bağlı olanlar da karşı cinse, evleninceye kadar dokunmaya kıyamazlar ve bir ömür mutlu olmak istedikleri insanı kırıp, o insana kıyıp ateşe atmazlar; aksine o gönlü güzel insanlar, sevgilerini zamanla yeşertip büyüterek meyvesini evlilikle birlikte yerler.

Çünkü Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de:
"Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır. Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar... "
(Nur suresi 31,32. ayetler)
buyurarak evli olmayan erkeklerin ve kızların, sosyal mesafeyi evleninceye kadar nasıl ve neden korumaları gerektiğini, evli olanların da aynı şekilde neden ve nasıl iffetlerini korumaları gerektiğini bizlere bildirmiştir. Allah'ın ayetleri, Müslüman olan herkesi ilgilendirir, sorumlu tutar ve kapsar.

Not: Yaptıktan sonra vicdan azabı hissedeceğin davranışları yapmadan önce iki kere düşün!







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Matematik Harezmi | Harezmi Kimdir?

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?