Deizm Nedir? I Deistim Demek Bir Kaçış mı?

Deizm, mantık ve doğal dünyaya dair gözlemlerin kaynağını oluşturduğu; dinsel bilgiye dolaysız biçimde sadece akıl yoluyla ulaşılabileceği ilkesini esas alan, bu sebeple vahiy veya ilhama dayalı dinleri reddeden bir tek Tanrı inancıdır. İslam, bu inkarın içerisinde ilk sırada yer almaktadır.
İslamî ilkelere aykırı olan, her ne kadar yaratıcıyı reddetmese de Allah'ın, kainata müdahalesini, nübüvveti inkar etmesi ve hakikate sadece akıl yoluyla ulaşılabileceğini kabul etmesi nedenleriyle İslam dini açısından mutlak surette reddedilen bir inanış biçimidir.
Müslüman gençleri inkara sürükleyen böylesine akıl dışı bir inanışa yönelmelerinin sebeplerini aşağıdaki gibi 6 madde ile sıralamak mümkün:

1-Geçlerimizin İslam konusunda yeterince araştırma yapmamaları ve İslam'ı başkalarının görüşleriyle değerlendirmeleri

2-Ebeveynlerin, çocuklarına İslam'ı hem bilgileriyle hem de yaşantılarıyla yeteri kadar öğretememeleri

3-Ergenlik sonrası iman konusunda taklitten tahkike geçişte yanlış sorgulamalar yapmaları

4-Gençlerimizin iman konusunu, sadece akıl açısından değerlendirmeleri ve akıllarına yatmayan konuları kabul etmemeleri

5-İslam'ın inanç, ibadet ve ahlak konusundaki ilkelerini hayatlarına aktaramamaları

6-İslam'a uygun yaşama biçimine aykırı hareket etmeleri sonucu, toplumun baskısından veya kınamasından sıyrılmak için sorumluluk almayarak deistim demeleri gibi sebepler, deizm'i makul göstermese de maalesef geçlerimiz, İslam'ın ilkelerine ve yaşamsal yönüne aykırı olan bu inanışa doğru kaymaktalar.

Uçurumun kenarına sürüklendiğinin farkında olmayan, birinin onu çekip kurtarmasını beklercesine aklının dikine giden, dini değerleri hiçe sayan; saygı, sevgi, adalet, dürüstlük, merhamet, hoşgrü vb bütün değerlerin altını çizmek yerine ölümsüzmüşcesine üzerini çizen gençlerimiz için, toplum olarak almamız gereken önlemlerin başınada Allah'ın kelamı Kur'an-ı Kerim'e ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) Sünnet'ine uygun yaşamak ve genç nesilleri de İslamî hayata uygun yetiştirmek ve yaşatmak gelmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Matematik Harezmi | Harezmi Kimdir?

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?