5 Duyu Organımız ve İlginç Özellikleri

5 Duyu Organımız ve İlginç Özellikleri

Dokunma

Anne karnında ilk 
gelişen duyumuzun, hissetme olduğunu bilmek şaşırtıcı olsa gerek. İnsanın dünyaya gelişiyle birlikte anneyi hissetmekle başlayıp, ölünceye kadar felç gibi ağır bir rahatsızlık olmadığı sürece varlığını sürdüren duyu organımızdır.



Tatma


Dilimizin, vücudumuzdaki en güçlü kaslardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte konuşmamıza yardımcı olan dilimizin, 5 faklı tadı alma özelliği de vardır. Bunlar arasında 4 tanesi: acı, ekşi, tatlı ve tuzlu olarak yaygın bir şekilde bilinir. Bilinmeyen ise "Umami" olarak adlandırılan tat türüdür. ''Buruk mayhoş'' olarak tanımlanmaktadır.





Koklama
Hem nefes almamıza hem de havayı temizleyip nemlendirmeye yardımcı olan burnumuzdur. Koklama duyumuzu oluşturan, burnumuzun yapısı ve özellikleridir. Annenin kokusunu ilk olarak alan bebeğin koklama duyusunun, gelişimsel açıdan ilk sıralarda oluşumunu tamamladığını biliyoruz.

Duyma

İnsan vücudunda en küçük kemiklerden oluşan örs, çekiç ve üzengi yapısının oluşturduğu titreşimle duyma işlemi gerçekleşir. Kulakların yapısı sadece duymaya değil, içerisinde bulunan sıvı ile aynı zamanda insanın dengesini sağlamaya da yarar. Bebeğin, anne karnında belirli aylardan sonra annenin sesini duymaya başlaması, anne karnında gelişen duyulardan birinin de duyma olduğunu bize göstermektedir.


Görme


En son gelişen ve gelişimini diğer duyulara göre daha geç tamamlayan görme duyumuz, özelliklerini daha erken yaşlarda yitirmektedir. Gözlerimiz, hayatımızın dünyaya açılan penceresi olduğu kadar; gözün, kas, odaklanma, temizlenme, renk çeşidi, görme vb. muazzam özelliklere sahip olması onu, vücudumuzun en önemli organlarından biri yapmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Matematik Harezmi | Harezmi Kimdir?

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?