Hz. Peygamber'in İletişim Yöntemleri









Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberlik görevi gereği toplumu oluşturan fertlerin bireysel özelliklerini dikkate aldığı kadar, toplumun psikolojisini de çeşitli iletişim yöntemlerini kullanırken göz önünde bulundurmuştur.

İnsan Zihninin Yapısı ve Algılama Yeteneği












İlahi mesajını, insan zih­ninin yapısını ve algılama yeteneğini dikkate alarak iletmiştir. 
Bu yönteme örnek olacak şekilde Hz. Peygamber, Muaz b. Cebel’i Yemen'e gönderirken şu tav­siyeleri yapmıştır: "Muhakkak ki sen Ehl-i Kitab'dan bir kavme gidiyorsun. Onları, Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim Allah'ın elçisi olduğuma şehadet etmeye davet et. Eğer buna itaat ederlerse, Allah'ın her gün ve gecede onlara beş vakit namazı farz kıldığını bildir… "[1]

İnsanlara Değer Vermek

Sevgili Peygamberimiz, insanları ve onların değer verdiği şeyleri önemseyerek, "(Onların) Allah'tan başka yalvardıklarına sövmeyin ki, onlar da bilmeyerek sınırı aşıp Allah'a sövmesinler!.."[2] âyetiyle, diğer insanların değer verdikleri şeylere saygılı davranmayı önermektedir. Bu sebeple, inkâr, inançsızlık, düşünce veya fikir olarak değer verilen inanca saldırmak, ahlaki bir davranış olarak değerlendirilmemektedir.

Sevgiyi Öne Çıkartmak

İnsan sevgisini öne çıkarması konusunda rahmet elçisi,"Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız."[3]  buyurmuştur.
Başka bir iletişim örneğinde de sahabelerin, "Ey Allah'ın Elçisi! Zenginler sevapları alıp gittiler. Bizim gibi namaz kılıyorlar, bizim gibi oruç tutuyorlar, hem de mallarının fazlasını bağış olarak veriyor­lar." demeleri üzerine, "Allah sizlere bağışlayacağınız bir şey vermedi mi zannediyorsunuz? Her tesbih, her tahmid ('elhamdülillah' demek), her tehlil ('lâilâhe illallah' demek), iyiliği emretmek sadakadır ve kötülükten alıkoymak sadakadır"[4] buyurarak insanların akıl ve duygularına hitap etmiştir.

Kaynaklar


[1]Buharî, Zekat, 41; Müslim, İman, 29-31
[2]- En’am suresi, 108.ayet
[3]- Müslim, İman, 93-94
[4]- Müslim, Zekat-53, Mesacid-142

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Matematik Harezmi | Harezmi Kimdir?

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?