Sadece Oruç Bizi Tutabilir !

On bir ay boyunca yemediğimiz birçok şeyi bir ayda yemek, orucun bizi tutmadığını gösterir.


İslam'ın beş şartından biri olan oruç, farz olan ve bireysel olduğu kadar toplumsal yönünün de ağır bastığı bir ibadettir. Müslümanlar için her sene özlemle beklenilen ve on bir ayın sultanı diye isimlendirilen mübarek ayda, vücudumuzun  kendini yenilediği, nefsimizin terbiye edilip törpülendiği ve toplumsal yönümüzü de gözden geçirmemize yardımcı olan bir ibadet olarak nitelendirilmektedir oruç. Kur'an-Kerim'de "Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz."1 buyruluyor.


Oruç hakkında konuşulduğu sırada ibadetin birçok yönünü sıralanırken, orucu bozan veya bozmayan durumlardan bahsederiz ağırlıklı olarak. Bununla birlikte manevi ikliminden, toplum üzerindeki olumlu etkisinden, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmaktan vb. yönlerini sıralarız. Aslında orucun tutulmasından ziyade onun bizi tutup dizginlemesi üzerinde fazlaca durulmaz nedense. Gün içerisinde bizi günahlardan, kötülüklerden veya ahlak dışı davranışlardan uzak tuttuğu su götürmez bir gerçektir. Sadece uyumak ve namaz gibi ibadetleri yerine getirmemek, orucun şişirilmiş balona benzemesine ve içinin boş olmasına sebep olmaktadır.

İslam'ın beş şartından biri olan oruç, bizim onu tuttuğumuzdan daha fazla bizi tutmalı ve günahlardan uzaklaştırmalıdır. Eğer oruç bizi tutmuyorsa, sadece bizim onu tutmamız örselemeye yöneltir ve sadece şekil olarak yerine getirilmesine neden olur. Ancak oruç bizi tutarsa, işte o zaman hakikati kavrayıp Hz. Peygamber(s.a.v.)'in ifadesiyle: "Oruç, kalkanın sizi düşmandan koruduğu gibi cehenneme düşmekten koruyan bir kalkandır"2 Genç, yetişkin veya yaşlı demeden bu mahiyeti kavramak, hatta çocukların dahi bu bilinç ile oruca başlatılması elzemdir.



1-(Bakara,2/183)
2-(İbn Mâce, Siyâm 1)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitimin ve Öğretimin Öncelikleri

Matematik Harezmi | Harezmi Kimdir?

Öğrenciler Neden Başarısız Olurlar?